[ 23.04.2012 ]
Το Ισραήλ ανακοινώνει σχέδιο για την ανέγερση 217 κτιριακών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ο Συνασπισμός Πολιτών για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ καταγγέλλει την απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει το παράνομο  φυλάκιο Nof Zion που βρίσκεται στην περιοχή Jabal Al-Mokabber της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εγκρίνοντας σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή 217 νέων κτιριακών μονάδων.

(φωτό αρχείου PNN) Ισραηλινοί εποικισμοί

 Το πλάνο επέκτασης του φυλακίου Nof Zion εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, γνωστό και με την κωδική ονομασία ‘Σχέδιο 8815′. Η πρώτη φάση του εν λόγω σχεδίου έχει ήδη υλοποιηθεί με την κατασκευή 100 κτιριακών μονάδων, ενώ η δεύτερη φάση προβλέπει την κατασκευή άλλων 217 μονάδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνασπισμού για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων της Ανατ. Ιερουσαλήμ, στις 29 Μαρτίου το Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες του σχεδίου με σκοπό να προσελκύσει επενδυτές, ενώ προκήρυξε και διαγωνισμό για την κατασκευή 645 οικιστικών μονάδων στην περιοχή Jabal Al-Mokabber, για την εγκατάσταση Εβραίων εποίκων. Το σχέδιο 8815 προβλέπει την ανέγερση κτιρίων για οικιστική και εμπορική χρήση, ενώ προκηρύχθηκε και ξεχωριστός διαγωνισμός για τη δημιουργία μιας αμιγώς εμπορικής ζώνης.

Παράλληλα με τις παραπάνω κινήσεις, το Ισραήλ απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανέγερση 180 νέων κτιριακών μονάδων στη συνοικία Gan Ayalon, στον παράνομο εποικισμό Givat Zeev.

Όπως ανακοίνωσαν μέλη του Συνασπισμού, το Ισραήλ έχει ήδη προαναγγείλει σχέδιο για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων σε εδάφη της Παλαιστινιακής πόλης Beit Safa της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω εδαφών είναι ιδιοκτησία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της πόλης.

Τέλος, το Ισραήλ σκοπεύει να εγκαταστήσει εργοστάσια επεξεργασίας πέτρας σε εδάφη τα οποία ανήκουν σε κατοίκους των πόλεων Doura και Ath-Thahiriyya κοντά στη Χεβρώνα της Δ. Όχθης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου εκμετάλλευσης των πλούσιων σε φυσικούς πόρους εδαφών που εκτείνονται γύρω από τις παλαιστινιακές πόλεις Rammoun, Anata, Ath-Thahiriyya και Doura.

Όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός Πολιτών για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, οι παράνομες πρακτικές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη εντάσσονται σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού των Εβραίων εποίκων στην περιοχή. Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται σε βάρος των Παλαιστινίων και της γης τους, αφού η υλοποίησή του βασίζεται αφενός στην παράνομη αρπαγή παλαιστινιακών γαιών και αφετέρου στην επιβολή αυστηρών περιορισμών στην ανέγερση σπιτιών και άλλων κτηρίων από Παλαιστινίους. Η προετοιμασία των Ισραηλινών επεκτατικών σχεδιασμών συνδέεται άμεσα και με τις συστηματικές κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων.

Πηγή: IMEMC


 
 
Παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις
Παλαιστινιακές κοινωνικές οργανώσεις
Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις
Επιτροπές και Κινήματα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό
Ισραηλινές οργανώσεις ενάντια στην κατοχή και το τείχος
Ειδησιογραφικά sites
Ταινίες, ντοκιμαντέρ
Βιβλία